vrijdag 14 juli 2017

War for the Planet of the Apes


War for the Planet of the Apes is de derde film uit de nieuwe Planet of the Apes filmserie. Dit derde deel is net als het tweede regisseur door Matt Reeves.

Na de gebeurtenissen uit de vorige film zijn Caesar (Andy Serkis) en de rest van zijn apengroep ondergedoken in de duistere delen van hun bossen. Ze worden namelijk achtervolgd door een militair leger van de mensen, onder leiding van een brute kolonel (Woody Harrelson). Caesar leert dat dankzij deze kolonel vele apen bruut gedood zijn. Caesar komt met het plan om de kolonel persoonlijk te confronteren om zo het leven van de rest van de apen in veiligheid te brengen.
Caesar en andere apen opzoek naar de kolonel. 
 Caesar en een paar andere apen proberen de kolonel te vinden in de hoop hem op tijd te kunnen stoppen. Tijdens deze zoektocht zien ze sporen van de brute acties waar de kolonel verantwoordelijk voor is. Door met eigen ogen gezien te hebben waar de kolonel toe in staat is, weet Caesar nu zeker dat hij de kolonel moet stoppen voordat de achtergebleven apen ook in de handen vallen van de kolonel.



Deze film is weer een goede en mooie toevoeging aan deze nieuwe versie van de filmserie. Ze hebben nu een mooie trilogie neergezet over het verhaal van Caesar. Als je deze serie gewoon vanaf de eerste film: Rise of the Planet of the Apes van 2011 hebt gevolgd, kun je echt snappen waarom hij bepaalde beslissingen neemt en leeft je gemakkelijker mee met dit personage.

Het verhaal van deze film zit ook goed in elkaar. In de twee voorgaande films werd de tijd verdeelt tussen de menselijke personages en de apen. Zo kon je als kijker beide kanten begrijpen en kreeg je ook de optie dat je eigenlijk zelf kunt kiezen met wie je het eens bent. In deze derde film wordt de meeste tijd alleen aan de apen besteed. De mensen in deze film worden vooral neergezet als monsters, die de apen als een minder volk behandelen en als slaven hun zware werk laten doen. Zo speelt de film in op de geschiedenis van de mens, waar ze je eerst kunnen doen terug denken naar de tijd van slavernij. Later als je ziet hoe de apen opgesloten zitten in gevangenkampen, kan dit je doen terug denken aan de tijd van de Tweede Wereldoorlog, waar bepaalde groeperingen ook opgesloten werden vanwege hun cultuur en levensstijl. Deze film heeft ook wel wat brute scenes waar de apen hardhandig behandelt worden als ze bijvoorbeeld niet doen wat de mensen van ze willen. Door deze scenes is de film wel minder geschikt voor te jonge kijkers.

De effecten in deze film zien er weer geweldig uit. De motion capture effecten in deze filmserie worden steeds beter per film. In deze film lijken de acteurs die met motion capture effecten de apen spelen echt op echte apen. Het is ook leuk om de film in 3D te zien, want dan lijkt het bij sommige scenes echt alsof je oog in oog staat met een echte aap.

Wat ook goed helpt met het realistisch overbrengen van het idee dat je echt naar apen zit te kijken is het acteerwerk van de acteurs die de apen spelen. Andy Serkis is bij de meeste mensen het met bekend van zijn rol als Gollum uit The Lord of the Rings trilogie, maar voor de rol van Caesar heeft hij echt moeten bestuderen hoe echte apen zich in bepaalde situaties gedragen om dit in zijn motion capture werk zo precies en realistisch mogelijk over te brengen voor de Planet of the Apes films. Hij heeft de rest van de cast zo ook geholpen en getraind hoe ze hetzelfde met motion capture moeten doen om het zo realistische over te brengen.

Met deze film vormt deze filmserie een van de beste trilogieën van de afgelopen tijd. Het is wel slim om de voorgaande film vooraf gezien te hebben om deze film meer te kunnen waarderen, want alleen voegt deze films zelf weinig nieuws toe en kan het zo overkomen alsof het bijna geen echte inhoud bevat. Dit komt omdat de meeste van de inhoud in de vooraf gaande film is verwerkt en het in deze film mooi probeert af te sluiten. Geruchten gaan wel dat het team achter deze film best nog meer films zou willen maken voor the Planet of the Apes serie. Nog een film kan leuk zijn, maar is niet echt nodig, ze kunnen het ook mooi beëdigen met deze film en zo een mooie trilogie achterlaten.

Ik geef de film als cijfer een:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten